Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка а) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ број 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 24. априла 2024. године, д о н и о  је 

 

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Наредбе о неспровођењу истраге број Т12 1 КТАK 0002007 23 Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала од 10. маја 2023. године.

 

О б р а з л о ж е њ е

Дарко Поповић из Бањалуке дао је Уставном суду Републике Српске иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Наредбе о неспровођењу истраге број Т12 1 КТАК 0002007 23, коју је 10. маја 2023. године донијело Републичко јавно тужилаштво Републике Српске, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала. Давалац иницијативе сматра да му је доношењем оспорене наредбе од поступајућег тужиоца ускраћено његово право зајамчено чланом 16. Устава Републике Српске те право на слободно и правично запошљавање.

Како уз иницијативу није достављена оспорена наредба, од даваоца иницијативе је дописом затражено да у остављеном року исту достави. Истовремено је упозорен да ће уколико не поступи по наведеном Суд донијети рјешење којим се иницијатива не прихвата.

Уз допуну иницијативе од 14. септембра 2023. године, давалац иницијативе доставио је и Наредбу о неспровођењу истраге број Т12 1 КТАК 0002007 23, коју је 10. маја 2023. године донијело Републичко јавно тужилаштво Републике Српске, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала.

Оспореном Наредбом о неспровођењу истраге број Т12 1 КТАК 0002007 23, коју је 10. маја 2023. године донијело Републичко јавно тужилаштво Републике Српске, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, одређено је да се неће спроводити истрага поводом пријаве Дарка Поповића против одговорних службених лица „Електропренос БиХ“ а.д. Бања Лука, због кривичног дјела несавјестан рад у служби из члана 322. Кривичног законика Републике Српске, јер не постоје основи сумње да су пријављена лица учинила кривична дјела за која су пријављена, нити било које друго кривично дјело прописано Кривичним закоником Републике Српске.

Према члану 115. Устава Републике Српске, Уставни суд одлучује о сагласности закона са Уставом и о сагласности других прописа и општих аката са Уставом и законом.

Имајући у виду садржину и правну природу оспореног акта, Суд је утврдио да оспорена наредба нема карактер општег акта чију уставност и законитост, сагласно одредби члана 115. Устава, оцјењује Уставни суд. С обзиром на то да се ради о појединачном акту који се односи на индивидуално одређени субјект и на конкретну правну ситуацију, Суд је, на основу члана 37. став 1. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), одлучио да због ненадлежности не прихвати дату иницијативу.

На основу изложеног Суд је одлучио као у изреци овог рјешења.

Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман  и судије: Војин Бојанић, Светлана Брковић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Радомир В. Лукић, проф. др Иванка Марковић, проф. др Дарко Радић и академик проф. др Снежана Савић.

 

                                                                                                               ПРЕДСЈЕДНИК

                                                                                                              УСТАВНОГ СУДА

                                                                                                            Мр Џерард Селман

 

Број: У-45/23

24. априла 2024. године