Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка д) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'' бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 29. септембра 2021. године, донио је

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

            Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о приступању изради Регулационог плана дијела градског подручја Приједора између дијелова улица Српских великана и Алеје Козарског одреда – Радни назив „Крајина – Целпак Б-1“ („Службени гласник Града Приједора“ број 14/19).

 

О б р а з л о ж е њ  е

 

            Дражен Комљеновић, Оливера Савовић, Стефан Иветић, Недељко Бришевац, Борислав Грујић, Амор Машовић, Рајка Ступар, Зоран Радаковић, Михајло Рудак и Дејан Вучић, које заступа Андреј Обрадовић, адвокат из Бањалуке, дали су Уставном суду Републике Српске (у даљем тексту: Суд) иницијативу за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости Одлуке о приступању изради Регулационог плана дијела градског подручја Приједора између дијелова улица Српских великана и Алеје Козарског одреда – Радни назив „Крајина – Целпак Б-1“ („Службени гласник Града Приједора“ број 14/19), коју је донијела Скупштина Града Приједор (у даљем тексту: Одлука). У иницијативи се истиче да је оспорена одлука у супротности са чланом 5. став 1. алинеја 4. (у иницијативи погрешно означена као тачка 4) и чланом 108. Устава Републике Српске (у даљем тексту: Устав), као и одредбама члана 40. став 3. тачка д), члана 45. став 1. и члана 50. став 1. Закона о уређењу простора и грађењу („Службени гласник Републике Српске“ бр. 40/13, 106/15, 3/16 и 84/19). Наводи се да оспорена одлука, супротно члану 40. став 3. тачка д) Закона о уређењу простора и грађењу, не садржи рок израде документа просторног уређења, као и да је члан 6. став 5. ове одлуке у супротности са чланом 50. став 1. Закона о уређењу простора и грађењу. Даваоци иницијативе сматрају и да је члан 8. став 2. оспорене одлуке, који прописује да ће носилац израде документа просторног уређења бити одређен на приједлог заинтересованог лица, у супротности са чланом 45. став 1. Закона о уређењу простора и грађењу. С обзиром на изложено предлаже се да Суд утврди да је оспорена одлука неуставна и незаконита.

            У одговору на иницијативу који је Суду доставио доносилац оспореног акта се наводи да оспореном одлуком није одређен укупан рок израде плана, али су рокови за извршење појединих фаза припреме, израде и доношења документа просторног уређења дефинисани кроз поједине чланове предметне одлуке, у складу са Законом. У погледу оспореног нормирања у члану 6. став 5. предметне одлуке у одговору се  указује  на овлашћење градоначелника из члана 59. став 1. тачка 3. Закона о локалној самоуправи, а у вези са разлозима оспоравања члана 8. став 2. предметне одлуке наводи се да није логично да Град Приједор спроведе поступак јавне набавке за избор носиоца израде Плана и изабраног носиоца израде наметне заинтересованом лицу које финансира цијели поступак. Такође, доносилац оспореног акта се у одговору на иницијативу изјаснио да је у досадашњем току поступка припреме, израде и доношења предметног документа просторног уређења разматран преднацрт предметног документа просторног уређења на стручној расправи, да је утврђен нацрт овог документа просторног уређења  од стране носиоца припреме документа просторног уређења и извршено оглашавање и излагање нацрта на јавни увид, да је носилац израде предметног документа просторног уређења размотрио све примједбе, приједлоге и мишљења који су достављени током јавног увида, о њима заузео став и о истом у писменој форми обавијестио сва лица која су доставила своје приједлоге, примједбе и мишљења, као и да је оглашена и одржана јавна расправа 13. октобра 2020. године. У контексту изложеног доносилац оспореног акта предлаже да Суд, због неоснованости, не прихвати дату иницијативу.

            Оспорену Одлуку о приступању изради Регулационог плана дијела градског подручја Приједора између дијелова улица Српских великана и Алеје Козарског одреда – Радни назив „Крајина – Целпак Б-1“ („Службени гласник Града Приједора“ број 14/19) донијела је Скупштина Града Приједора на основу члана 40. Закона о уређењу простора и грађењу („Службени гласник Републике Српске“ бр. 40/13, 106/15, 3/16 и 84/19), члана 39. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ бр. 97/16 и 36/19) и члана 39. Статута Града Приједора („Службени гласник Града Приједора“ број 12/17).

            Овом одлуком је утврђено да се приступа изради Регулационог плана дијела градског подручја Приједора између дијелова улица Српских великана и Алеје Козарског одреда – Радни назив „Крајина – Целпак Б-1“ (у даљем тексту: План), те су одређене границе подручја за које се документ доноси (члан 1), плански период (члан 2), смјернице за израду Плана (члан 3), рок за израду преднацрта Плана, као и да ће након одржавања јавне расправе на нацрт Плана која се мора одржати у прописаном року, приједлог Плана утврдити носилац припреме Плана и градоначелник и доставити га Скупштини Града Приједора на одлучивање најдуже у року од 60 дана од дана одржавања јавне расправе (члан 4), садржај Плана (члан 5),  да ће носилац припреме Плана након спроведене процедуре из чл. 46. Закона утврдити нацрт Плана и мјесто, вријеме и начин излагања Плана на јавни увид, трајање јавног увида, јавна расправа, као и да ће у складу са закључцима утврђеним на јавној расправи носилац припреме Плана и градоначелник утврдити приједлог Плана и доставити га Скупштини Града на усвајање (члан 6), да средства за израду Плана и трошкове у поступку његовог доношења обезбјеђује заинтересовани инвеститор (члан 7), да је носилац припреме Плана Градска управа – Одјељење за просторно уређење, а да ће носилац израде Плана бити одређен на приједлог заинтересованог инвеститора, који је обавезан носиоцу припреме из става 1. доставити доказ о избору носиоца израде Плана (члан 8), органи и правна лица од којих је обавезно прибавити мишљење на приједлоге планских рјешења (члан 9), израда елабората Плана (члан 10), да све стручне, административне и друге послове у вези са припремом и доношењем Плана обавља Одјељење за просторно уређење Градске управе Града Приједора (члан 11), именовање савјета Плана (члан 12), као и да ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Града Приједора“ (члан 13).     

            У поступку разматрања оспорене одлуке Суд је прије свега утврдио да поступак припреме, израде и доношења предметног документа просторног уређења није окончан, јер из изјашњења доносиоца оспорене одлуке произлази да је посљедња реализована активност у поступку припреме и израде овог документа просторног уређења била одржавање јавне расправе о ставу носиоца израде документа просторног уређења, према достављеним примједбама, приједлозима и мишљењима на тај нацрт.

            Разматрајући наведену иницијативу, као и оспорени акт, Суд је оцијенио да је предметна одлука акт темпоралног карактера, са временски ограниченим дејством, које се исцрпљује извршењем радњи њиме одређеним. Одлука о приступању изради, односно измјени или допуни документа просторног уређења, коју доноси надлежна скупштина, је први, почетни акт у поступку припреме, израде и доношења документа просторног уређења, за чију оцјену уставности и законитости је, када буде усвојен, надлежан Уставни суд, а у тој оцјени и за евентуалну оцјену уставности и законитости и наведене одлуке, као једне од фаза овог поступка. По свом садржају то је прије свега технички, процесни акт, којим се прописује извршење конкретних радњи, те стога, као такав, у овој фази поступка, без доношења завршног акта у овом поступку, не подлијеже контроли овог суда у смислу његових надлежности из члана 115. Устава Републике Српске.

            С обзиром на наведено, Суд је оцијенио да је предметна иницијатива за оцјену уставности и законитости Одлуке о приступању изради Регулационог плана дијела градског подручја Приједора између дијелова улица Српских великана и Алеје Козарског одреда – Радни назив „Крајина – Целпак Б-1“ („Службени гласник Града Приједора“ број 14/19), имајући у виду надлежности Уставног суда, преурањена, с обзиром на чињеницу да тек предстоји поступак, чији је циљ доношење регулационог плана, односно доношење одговарајуће одлуке надлежне скупштине о приједлогу овог документа просторног уређења.

            С обзиром на наведено, Суд је на основу члана 37. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12) одлучио да иницијативу не прихвати јер, по оцјени Суда, не постоје процесне претпоставке за вођење поступка и одлучивање по закону.

            На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

            Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.

                                                                                                

Број: У-89/20

29. септембра 2021. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.