Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка в) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске (''Службени гласник Републике Српске'' бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 18. децембра 2019. године, донио је  

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

    

         Не прихвата се иницијатива за покретање поступка за „измјену Закона о затезнoj судској камати“.

 

О б р а з л о ж е њ е

 

        Ранко Булић из Козарске Дубице дао је Уставном суду Републике Српске иницијативу за, како наводи, измјену Закона о затезној судској камати. Давалац иницијативе тражи да Суд, као неуставну, избрише тачку 6. овог закона јер је, по његовом мишљењу, у супротности са тачком 5. Устава Републике Српске.

       С обзиром на чињеницу да је иницијатива непотпуна и да не садржи податке неопходне за вођење поступка пред Судом, од даваоца иницијативе је тражено да, у смислу чланова 33. и 39. Закона о Уставном суду Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" бр. 104/11 и 92/12),  наведе тачан назив закона који оспорава и број службеног гласила у коме је објављен, као и да прецизира које одредбе тог закона оспорава, те  да наведе одредбе Устава Републике Српске које су у конкретном случају повријеђене, као и уставноправне разлоге на којима заснива своје наводе. Давалац иницијативе је упозорен да, уколико не поступи сходно тражењу Суда, иницијатива неће бити прихваћена.

         Како давалац иницијативе у остављеном року није отклонио недостатке који онемогућавају поступање по иницијативи, Суд је, на основу члана 37. став 1. тачка в) Закона о Уставном суду Републике Српске, одлучио да  не прихвати дату иницијативу.

            На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

          Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.

Број: У-2/19

18. децембра 2019. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.