Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске и  члана 60. став 1. тач. а) и б) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр.  104/11 и 92/12), на сједници одржаној 18. децембра 2019. године,  д о н и о   ј е

 

О Д Л У К У

 

          Утврђује се да Појединачни колективни уговор за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина бр. 1658/16 од 8. септембра 2016. године, допуна Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина број 169/17 од 31. јануара 2017. године и допуна Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина  број 733/17 од 31. марта 2017. године нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о предшколском васпитању и образовању ("Службени гласник Републике Српске" број 79/15).

 

О б р а з л о ж е њ е

 

          Градоначелник Града Бијељина приједлогом је покренуо поступак за оцјењивање уставности и законитости Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 1658/16 од 8. септембра 2016. године, допуне Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 169/17 од 31. јануара 2017. године и допуне Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 733/17 од 31. марта 2017. године, наводећи да су оспорени акти закључени супротно члану 73. став 2. Закона о предшколском васпитању и образовању ("Службени гласник Републике Српске" број 79/15), без сагласности Града Бијељина, који је оснивач ове установе. Имајући у виду да су оспорене акте, без сагласности оснивача, закључили предсједник Синдикалне организације Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина и директор Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина у приједлогу се тражи да Суд утврди да исти нису у сагласности са наведеном законском одредбом, а самим тим ни са чланом 108. став 2. Устава Републике Српске, према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом.

         У одговорима  које су доставили  Јавна  установа Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина  и Синдикална организација Јавне  установа Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина нису оспорени наводи предлагача који се тичу недостатка сагласности оснивача ове установе у поступку закључивања уговора, односно да су оспорени уговори закључени без сагласности Града Бијељина, али наводе да је Појединачни колективни уговор достављен 15. септембра 2017. године оснивачу на разматрање и давање сагласности, као и  да  се Синдикална организација ове установе више пута обраћала оснивачу  са захтјевом да се  успостави  сарадња и закључи уговор, али да се  о наведеном оснивач није изјашњавао. У одговорима се, такође, указује да права радника ове предшколске установе проистичу не само из Појединачног колективног уговора, него и из члана 16. став 1. тач. 2. и 3. Посебног колективног уговора за запослене  у области образовања и културе Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број 70/16), те члана 94. став 1. тачка 1. Закона о предшколском васпитању и образовању. Имајући у виду да су оспорени акти, по њиховом мишљењу,  усаглашени са Законом о предшколском васпитању и образовању, Законом о раду и Посебним колективним  уговором за запослене  у области образовања и културе Републике Српске предлажу да Суд одбије приједлог.

         Појединачни колективни уговор за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 1658/16, с позивом на чланове 238. до 256. Закона о раду ("Службени гласник Републике Српске" број 1/16), законе дјелатности, те Посебни колективни уговор за запослене у области образовања и културе Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број 70/16), закључили су 8. септембра 2016. године предсједник Синдикалне организације Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина и директор Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина. Овим Појединачним колективним уговором се, како је то наведено у члану 1. став 1. овог акта, за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина, уређују права, обавезе и одговорности радника и послодавца која проистичу из рада и по основу рада, међусобни односи радника и послодавца, као и друга питања која нису на потпун и цјеловит начин уређена Законом о раду, законима дјелатности и Посебним колективним уговором за запослене у области образовања и културе, поступак колективног преговарања, састав и начин рада тијела овлашћених за мирно рјешавање радних спорова између радника и послодавца, међусобни односи учесника у закључењу колективног уговора и друга питања од значаја за уређивање односа између радника и послодавца.

         Допуну појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи  Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 169/17 закључили су  31. јануара 2017. године предсједник Синдикалне организације Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина и директор Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина, позивајући се на члан 240. Закона о раду  ("Службени гласник Републике Српске" број 1/16), члан 15. став 4. Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број 70/16), те члан 60. став 2. Појединачни колективни уговор за запослене у Јавној установи Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина број 1658/16 од 8. септембра 2016. године.

         Допуну појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 733/17 од 31. марта 2017. године закључили су предсједник Синдикалне организације Јавне установе Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина и директор Јавне установе Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина, на основу члана 29. став 1. тачка 2. Посебног колективног уговора за запослене у области образовања и културе Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број 70/16) и Упутства о начину обрачуна трошкова превоза запослених у установама образовања и културе Републике Српске ("Службени гласник Републике Српске" број 83/16).

         У поступку разматрања основаности  навода из приједлога Суд је, прије свега, имао у виду да је чланом 108. став 2. Устава Републике Српске, у односу на који је оспорена уставност наведених аката, утврђено да прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом.

        Такође, Суд је имао у виду да је чланом 73. став 2. Закона о предшколском васпитању и образовању ("Службени гласник Републике Српске" број 79/15),  у односу на који је оспорена законитост наведених аката, прописано да у предшколским установама синдикат колективно преговара и потписује колективни уговор са оснивачем установе и послодавцем.

         Уз то, Суд је имао у виду да је Законом о предшколском васпитању и образовању уређено предшколско васпитање и образовање дјеце од шест мјесеци до поласка у основну школу, а који се остварује кроз програм предшколског васпитања и образовања (члан 1), а  у оквиру тога да су уређена, између осталог, права и обавезе радника (чл. 62. ‒73.).

         Поред наведеног Суд је имао у виду и Закон о раду ("Службени гласник Републике Српске" бр. 1/16 и 66/18) којим је, између осталог, прописано да се овим законом уређују радни односи, права, обавезе и одговорности из радног односа и други односи по основу рада у Републици Српској, ако посебним законима није другачије одређено (члан 1. став 1).

          Полазећи од наведеног Суд је оцијенио да оспорени Појединачни колективни уговор за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 1658/16 од 8. септембра 2016. године, допуна Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина број 169/17 од 31. јануара 2017. године и допуна Појединачног колективног уговора за запослене у Јавној установи Дјечији вртић  "Чика Јова Змај" Бијељина број 733/17 од 31. марта 2017. године нису у сагласности са чланом 73. став 2. Закона о предшколском васпитању и образовању, а самим тим ни са чланом 108. став 2. Устава.

         Приликом овакве оцјене Суд је, прије свега, имао у виду  да  је неспорно да су наведене акте закључили  предсједник Синдикалне организације Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина и директор Јавне установе Дјечији вртић "Чика Јова Змај" Бијељина, те да у његовом закључивању није учествовао оснивач ове јавне установе, дакле Град Бијељина. Такође, да је Закон о предшколском васпитању и образовању, у дијелу који се односи на права и обавезе радника  предшколске установе посебан закон у односу на Закон о раду који представља општи закон у области радних односа, као и да је Законом о предшколском васпитању и образовању прописана обавеза синдиката да у предшколским установама колективно преговара и потписује колективни уговор са оснивачем установе и послодавцем. Имајући у виду да се колективни уговор у предшколској установи сматра закљученим када га потпишу сви учесници (синдикат, оснивач установе и послодавац) Суд је оцијенио да недостатак овлашћеног субјекта у поступку доношења оспореног акта, као једног од елемената формалне уставности и законитости, доводи у питање тај акт у цјелини, без обзира на његову садржину, због чега оспорени Појединачни колективни уговор није у сагласности са Уставом и законом.

         При томе, наводи из одговора да је Појединачни колективни уговор достављен оснивачу установе на разматрање и давање сагласности односно да  оснивач није одговорио на захтјеве синдиката који се тичу успостављања саарадње и колективног преговарања нису, по оцјени Суда, од значаја за одлучивање у овој правoj ствари, с обзиром на то да је одредбом члана 73. Закона о предшколском васпитању и образовању прописано да у предшколским установама синдикат колективно преговара и потписује колективни уговор са оснивачем установе и послодавцем, а на који начин ће синдикат предшколске установе преговарати, а након тога и потписати колективни уговор са оснивачем установе и послодавцем је ствар примјене прописа о чему, у смислу члана 115. Устава, није надлежан да одлучује Уставни суд.

         На основу изложеног Суд је одлучио као у изреци ове одлуке.

        Ову одлуку Уставни суд је донио у саставу: предсједник  Суда мр  Џерард Селман и судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик  проф. др Снежана Савић.       

Број: У-6/19

18. децембра 2019. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.