Ustavni sud Republike Srpske, na osnovu člana 115. Ustava Republike Srpske, člana 37. stav 1. tačka a) i 61. stav 1. tačka d) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske (''Službeni glasnik Republike Srpske'' br. 104/11 i 92/12), na sjednici održanoj 11. septembra 2019. godine, d o n i o  je

 

 R J E Š E Nj E

 

       Ne prihvata se inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti - poništenje Rješenja o dodjeli na korišćenje neizgrađenog građevinskog zemljišta državne svojine broj 01-475-172/00 od 24. marta 2000. godine, koje je donijela Skupština Opštine Čelinac.

 

O b r a z l o ž e nj e

    

     Dane Pašalić iz Čelinca dao je Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti - poništenje Rješenja o dodjeli na korišćenje neizgrađenog građevinskog zemljišta državne svojine broj 01-475-172/00 od 24. marta 2000. godine, koje je donijela Skupština Opštine Čelinac. Davalac inicijative smatra da je osporeno rješenje, kojim je određenom fizičkom licu dodijeljeno na korišćenje neizgrađeno građevnisko zemljište u državnoj svojini, doneseno na nezakonit način, jer ne postoji relevantna dokumentacija ranijeg SIZ-a komunalnih djelatnosti opštine Čelinac na koju se donosilac ovog rješenja pozvao prilikom njegovog donošenja.

    Osporeno Rješenje o dodjeli na korišćenje neizgrađenog građevinskog zemljišta državne svojine broj 01-475-172/00 od 24. marta 2000. godine Skupština Opštine Čelinac donijela je na osnovu člana 47. Zakona o građevinskom zemljištu ("Službeni list SRBiH" broj 34/86) i člana 28. Statuta Opštine Čelinac ("Službeni glasnik Opštine Čelinac" broj 6/91). Ovim rješenjem je Danilu Oraščaninu iz Čelinca na osnovu konkursa, uz naknadu, dodijeljeno na korišćenje neizgrađeno građevnsko zemljište u državnoj svojini, i to kč. br. 229/12 (n 288/3) upisano u Pl broj 76 k.o. Čelinac, u svrhu izgradnje poslovnog prostora prema Urbanističkom planu grada Čelinac (tačka 1), određena je visina naknade za korišćenje i renta (član 2), te je naloženo Zemljišno-knjižnom uredu Osnovnog suda u Banjoj Luci i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jedinica Čelinac, da izvrše uknjižbu prava korišćenja na predmetnom zemljištu u korist navedenog lica (tačka 3).       

    Prema članu 115. stav 1. tačke 1. i 2. Ustava Republike Srpske, Ustavni sud odlučuje o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonom.

     Imajući u vidu sadržinu i pravnu prirodu osporenog akta, Sud je ocijenio da predmetno rješenje nema karakter opšteg pravnog akta čiju ustavnost i zakonitost, saglasno odredbi člana 115. Ustava, ocjenjuje Ustavni sud. S obzirom na to da se radi o pojedinačnom aktu koji se odnosi na individualno određeno lice i na konkretnu pravnu situaciju, Sud je, na osnovu člana 37. stav 1. tačka a) Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske («Službeni glasnik Republike Srpske» broj 104/11 i 92/12), odlučio da zbog nenadležnosti ne prihvati ovu inicijativu.

      Ovo rješenje Ustavni sud je donio u sastavu: predsjednik Suda mr Džerard Selman i sudije: Milenko Arapović, Vojin Bojanić, Amor Bukić, Zlatko Kulenović, prof. dr Duško Medić, Irena Mojović, prof. dr Marko Rajčević i akademik prof. dr Snežana Savić.

                                                                             

Broj: U-45/19

11. septembra 2019. godine 

 

PREDSJEDNIK

USTAVNOG SUDA

Mr Džerard Selman, s.r.