Уставни суд Републике Српске, на основу члана 115. Устава Републике Српске, члана 37. став 1. тачка а) и члана 61. став 1. тачка д) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), на сједници одржаној 27. марта 2019. године, донио је

 

Р Ј Е Ш Е Њ Е

 

          Одбацује се приједлог за оцјењивање уставности и законитости члана 2. Одлуке о исплати накнаде потпредсједнику Скупштине Општине број: 01-022-38/18 („Службени гласник Општине Рудо“ број 7/18).

 

О б р а з л о ж е њ е

 

         Општина Рудо, коју заступа Рато Рајак, начелник, поднијела је Уставном суду Републике Српске (у даљем тексту: Суд) приједлог за оцјењивање уставности и законитости члана 2. Одлуке о исплати накнаде потпредсједнику Скупштине Општине број: 01-022-38/18 („Службени гласник Општине Рудо“ број 7/18) коју је, 30. јула 2018. године, донијела Скупштина Општине Рудо. С обзиром на то да је оспореном одредбом одобрена исплата накнаде нето плате потпредсједнику Општине Рудо за период од 5.6.2018. године до 6.7.2018. године, односно за раздобље које је претходило доношењу Одлуке, подносилац приједлога сматра да је на овај начин, супротно члану 110. став 1. Устава и члану 92. став 2. Статута Општине Рудо, утврђено повратно дејство оспореног акта.  

Оспореним чланом 2. Одлуке о исплати накнаде потпредсједнику Скупштине Општине број: 01-022-38/18 прописано је да ће се исплата накнаде из члана 1. ове одлуке обрачунати и исплатити за период у којем је потпредсједник Скупштине Општине обављао функцију предсједника Скупштине Општине Рудо, односно за период од 5.6.2018. године до 6.7. 2018. године.

Чланом 1. Одлуке прописано је да се овом одлуком одобрава исплата накнаде потпредсједнику Скупштине Општине Рудо у висини нето плате предсједника Скупштине Општине Рудо.

Према члану 115. Устава Републике Српске, Уставни суд одлучује о сагласности закона са Уставом и о сагласности других прописа и општих аката са Уставом и законом.

         С обзиром на садржину и правну природу Одлуке о исплати накнаде потпредсједнику Скупштине Општине, Суд је оцијенио да она нема карактер општег акта чију уставност и законитост, сагласно одредби члана 115. Устава, оцјењује Уставни суд. Будући да се ради о појединачном акту који се не односи на будуће случајеве, већ регулише конкретну правну ситуацију која се тиче утврђивања исплате накнаде конкретно одредивом лицу за раздобље у којем је обављало функцију предсједника Скупштине Општине Рудо, Суд је, на основу члана 37. став 1. тачка а) Закона о Уставном суду Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 104/11 и 92/12), због ненадлежности, одбацио поднесени приједлог.

             На основу изложеног одлучено је као у изреци овог рјешења.

 Ово рјешење Уставни суд је донио у саставу: предсједник Суда мр Џерард Селман и  судије: Миленко Араповић, Војин Бојанић, Амор Букић, Златко Куленовић, проф. др Душко Медић, Ирена Мојовић, проф. др Марко Рајчевић и академик проф. др Снежана Савић.

                                                                                              

Број: У-7/19

27. марта 2019. године 

 

ПРЕДСЈЕДНИК

УСТАВНОГ СУДA

Мр Џерард Селман, с.р.